muhendislik okuyacaklara tavsiyeler

önüne gelen okumayın demiş. okuyun gençler. ancak okulu bitirince çok bir şey biliyor olmayı beklemeyin. normali de budur. bir disket düşünün. eğer disket formatsız ise bu diskete bilgi yazılamaz. eğer disket formatlı ise bu diskete bilgi yazılabilir. ne gönderirseniz yazar üzerine. üniversite budur. üniversite sizi formatlar. öğreneceğiniz konuları anlayabilmenize, araştırabilmenize, öğrenebilmenize yardımcı olur. hangi üniversite olursa olsun, üniversiteden mezun olduğunuzda iş yapacak derecede mühendislik öğrendiğinizi düşünmeyin. zaten burası teknik meslek okulu değil. mühendislik fakültesi. 2 sene temel yök derslerini alırsınız. fizik, kimya, matematik, inkılap tarihi, türkçe vb. derken 2 senede sadece mühendisliğe giriş dersi almış olursunuz. sonraki iki senede alacağınız derslerden herhangi biri, sizin ileride meslek olarak yapacağınız dersi anlatıyor olabilir ki bu durumda bu bilgiyi teorisi ve pratiğiyle 14 haftada vermek mümkün değildir. bu yüzden stajlarınızı mümkün olduğunca güzel yapın. staja gittiğinizde çalışanlara soru sorun. siz sormadan kimse stajda size bir şey öğretmez. 4. sınıfın yazında işçiye gidip öğrenci olarak soru sorarsınız. işçi içinden: aferin, ne meraklı genç, öğrenmek için soruyor bak der. staj bittikten sonra dosyayı onaylatır aynı soruyu sorarsınız. bu sefer işçi, şu mühendise bak. bomboş mezun olmuş. saçma sapan sorular soruyor der. stajlarınızı güzel yapın, ileride ilgili konunun sizin mesleğiniz olup olamayacağı konusunda net karar alın. bu konuyu belirledikten sonra o konuda uzmanlaşın. stajınızı, bitirme projenizi, tezinizi bunun üzerine yapın. bu konu ile ilgili bilgisayar programlarını, ilgili alet edevatı (örn: plc, cnc vb. ) kullanmayı öğrenin.

söylemeye gerek bile yok sanırım. en az bir yabancı dil ve bilgisayarı iyi şekilde öğrenin. gerekirse bunun için ekstra bir yıl ayırın ama bu konuyu çözün.

derslerinizi ortanın az üstü seviyede geçer şekilde ayarlayın. kalan zamanınızda sosyalleşin. arkadaşlarınızla sinemaya, tiyatroya, operaya, baleye gidin. bir müzik aletini çalmak için gayret gösterin. festivallere gidin. için, gezin, eğlenin. ileride bunun için fazla vaktiniz olmayacak. ek olarak bu arkadaşlıklar ne kadar sağlam ise o kadar şansınız yüksek olur. bir arkadaşınız işe girer. ileride oraya yeni bir eleman alınacağında size referans olur. aynı şekilde siz, çalıştığınız iş yerinize bir eleman alınacağında, kişiliğini, karakterini bildiğiniz düzgün bir insana referans olur ekmek parası kazanmasında yardımcı olursunuz.

hangi üniversiteden mezun olursanız olun, kendinizi geliştirdiğiniz sürece, işinizi iyi yaptığınız sürece, işinizi ve çalışmayı sevip çalıştığınız sürece, önünde sonunda güzel para da kazanırsınız. bu mesleğe ilk başladığınız yıllarda olmayabilir ancak belirli bir süre sonra olacaktır.
sonuç olarak mühendislik okumak güzeldir. mühendis olmak güzeldir. okuyun.

kaynak