usb a-device b-device kavramlari usb hattinin cektigi gucun kimin tarafindan saglandigini gosteriyor. a-device usb hattinin power supplier’i, b-device ise power consumer’i. bunlar sonradan istenirse SRP (Session Request Protocol) ile degitirilebiliyor. USB-OTG denilmesinin sebeplerinden biri bu power’in switch edilebilmesi bir de peripheral ya da host edilme ozelligi de (Host Negotiation Protocol - HNP) switch edilebiliyor. bu yuzden de USB-OTG deniyor. peripheral tarafindaki ID pini floating kalirken, host tarafindaki ID pini GND’ye cekilmesi lazim. bu connection basinda boyle olmasi lazim, connection kurulduktan sonra istenirse host ile peripheral HNP ile switch edilebilir. ayrica a ve b ile usb kablosunun hangi ucunun nereye bagli oldugunun tespiti de yapiliyor. a ucu host’a b ucu peripheral’a baglanmali connection baslangicinda. sonra bu a device ya da b device olmasinin cok onemi kalmiyor cunku HNP ile bunlar dinamik olarak (connection kurulduktan sonra) degistirilebiliyor. kaynak_0 kaynak_1
usb baglantilarinda ID ile hangi tip kablonun (a tipi mi b tipi mi) baglantigi anlasilir. HNP ile bu baglantilarin bir onemi kalmaz. baglanti kurulduktan sonra dinamik olarak degistirilebilir. SRP ile baglantinin gucunun kim tarafindan saglaniyorsa power saving icin bunun Vbus’in switch of edilmesi.
OTG – on the go – bir device bir baglantida host olarak gorunurken baska bir baglantiya gectiginde device olarak hizmet verebilir. buna OTG deniyor. mesela bir cep telefonuna USB device takildiginda bu USB device’a gore kendisi host olurken, ayni cep telefonu bilgisayara baglaninca bilgisayara kendisini device olarak tanitir.
usb paketlerini falan anlatan guzel bir site
usb haberlesmesini izlemek için program Device Monitoring Studio